Tribina penzionera u Podgorici

Održana Tribina penzionera sa temom: Materijalni i socijalni položaj penzionera i Reforma penzijskog sistema i Fonda PIO dana 25.3.2024. u prostorijama Mjesne zajednice Gorica, ul. V Proleterske brigade bb u organizaciji mjesenih udruženja penzionera i NVO Udruženja penzionera Crne Gore: MUP G. Gorica, MUP Masline, MUP Ljubović, MUP Gorica, MUP Jedinstvo, Pokret penzionera i NVO Udruženje penzionera Crne Gore - Za dostojanstven život Čovjeka.

Zaključci sa Tribine su:

1. Uprkos nužnom povećanju minimalne penzije standard penzionera i dalje nizak tako da je većina penzonera socijalno ugrožena. Penzije su generalno niske i upola su u odnosu na izdvojena srestva tokom radnog vijeka penzionera. Iz penzijskih doprinosa uzimaju se sredstva za socijalna davanja onim kategorijama penzionera koji nijesu dovoljno izdvojili srestava tokom svog radnog vijeka umjesto da se obezbijede iz posebnih izvora.

2. Nakon povećanja minimalne penzije potrebno je povećati i ostale penzije kako Zakon propisuje po kriterijumima dužine radnog staža i izdvojenih doprinosa. Na ovaj način bi se otklonila nepravca i diskriminacija nakon selektivnog povećanja samo minimalnih penzija.

3. Potrebna je temeljna reforma penzionog sistema kako bi se otklonile sve devijacije i kontradikcije u sadašnjem Zakonu koji je mijenjan preko 35 puta. Reformom se traži obračun penzija na osnovu izdvojenih sredstava metodom kapitalizacije, odvajanje socijale od penzija i formiranje Socijalnog fonda, uvođenje više šema (vrsta) penzija koje bi bile ponuđene, uvođenje socijalne penzije, izgradnja domova za penzionere, veća inkluzija penzionera u društvo, lakši pristup zdravstvenim uslugama, kulturne programe za penzionere i dr. 

 

 

Prilog sa Tribine RTCG

tribina.png

 

tr1.png

 

tr3.png

 

trb4.png

 

trb5.png